De voordelen van XPS Spouwmuurisolatie

xps spouwmuurisolatie

Steeds vaker kiezen mensen bij het isoleren van hun spouwmuur voor XPS isolatie. XPS isolatiemateriaal is relatief gezien wat duurder in vergelijking met EPS, maar goedkoper dan bijvoorbeeld PUR platen of schuim. Dit is een belangrijk voordeel, maar het heeft ook nadelen.

XPS

De afkorting XPS staat voor Geëxtrudeerde Polystyreen. Een ander woord hiervoor is polystyreen hardschuim. Dit materiaal is beschikbaar in een plaatvorm, zowel met als zonder tand en groef. Het bestaat uit kunststof en is verwant aan EPS. Een verschil is echter dat het een ander productieproces heeft dan EPS en ook een ander structuur. Zo bestaat EPS uit een bolletjesstructuur. XPS wordt gemaakt van een restproduct van aardolie en in het proces wordt drijfgas gebruikt. Tevens wordt XPS in verschillende types en kleuren aangeboden.

Voordelen XPS

XPS heeft veel voordelen om mee te isoleren. Om te beginnen is het goedkoper dan bijvoorbeeld schuim of PUR platen, terwijl het een goede isolatiewaarde heeft. De isolatiewaarde zit op 0.032 – 0.035 W/mK. Naast het feit dat het goed isoleert, is het ook waterafstotend en bestand tegen schimmels en micro-organismen. Ideaal als u in een vochtige omgeving woont dus. Ook is het makkelijk te verwerken en kunt u er dus in zagen of snijden zonder huidirritatie. Daarnaast is het ook nog drukvast en dus goed bruikbaar voor vloerisolatie en heeft het een hoge diffusieweerstand van 150 tot 300.

Nadelen

Aan elk voordeel zit natuurlijk een nadeel. Een groot nadeel van XPS is bijvoorbeeld dat het erg brandbaar is en als het brand, komt er veel rook bij vrij. Dit kan verstikking veroorzaken en is erg slecht voor het milieu. De rook zelf is echter minder schadelijk dan wanneer een materiaal als PUR in brand vliegt. XPS zit in brandklasse E. Naast het feit dat XPS brandbaar is, is het ook veel duurder dan EPS, maar zoals hierboven al genoemd, is het goedkoper dan andere materialen. Als laatste is XPS niet flexibel.

Verschil tussen XPS platen en PUR platen

Er zitten een aantal verschillen tussen PUR platen en XPS platen. Zo kan men zeggen dat XPS goedkoper en milieuvriendelijker is dan PUR, maar PUR isoleert beter. Om het zelfde isolatie effect met XPS te krijgen als met PUR, moet u meerdere lagen aanbrengen.

Prijzen

Er zijn verschillende diktes in XPS platen en daar zijn dan natuurlijk ook de prijzen op gebaseerd. Wilt u bijvoorbeeld XPS platen met een dikte van 3 cm? Dan beginnen de prijzen ongeveer bij €12,00 euro per vierkante meter. Bij platen van 5 cm schommelt het rond de €16,00 en de €17,00 euro. Dit is echter afhankelijk van de specialist die de XPS platen voor u plaatst. Laat u daarom altijd eerst goed informeren, voor u voor een onverwachte verrassing komt te staan.

Javo Isolatie

Heeft u interesse in het isoleren van uw spouwmuur? Neem dan een kijkje op de website Javo-Isolatie. Het bedrijf heeft ruime ervaring op het gebied van XPS, EPS en PUR isolatie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *